30 Mayıs 1740 Osmanlı Devleti, Fransa ile imtiyaz yani kapitülasyon antlaşması yaptı. Antlaşma, güçlü olduğu sürece Osmanlı Devleti'nin işine yaradı. Fakat daha sonra çöküşündeki en büyük etkenlerden biri oldu.
30 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Bosna'ya yönelik saldırıları durdurmak amacıyla, Sırbistan'ın kontrolündeki Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'ne ambargo koydu.
1 Haziran 1884 Abdülhamit rejimine muhalif olan haftalık siyasi gazete "Dikkat" Sofya'da yayınlanmaya başlandı.
1 Haziran 1921 Bir Türk gazetesi olan Tan, Romanya'nın Pazarcık ilinde yani günümüzde Bulgaristan sırları içinde bulunan Dobriç'te yayın hayatına başladı.
1 Haziran 1929 Yeni Türk harfleriyle 15 günde bir çıkarılan bilim, edebiyat ve eğitim dergisi "Çiçek" Sofya'da yayınlanmaya başlandı.
1 Haziran 1929 Bulgaristan Türklerinin çıkarlarını savunan İkbal Lom'da yayın hayatına başladı.
2 Haziran 1985 Yunan hükümeti seçilmiş Gümülcüne müftüsü Hüseyin Mustafa'nın ölümünün ardından, yerine, atama yoluyla bir müftü getirdi. Böylece bugün de devam eden Batı Trakya'daki müftülük sorunu yeniden gündeme geldi.
3 Haziran 2006 Karadağ, 88 yıllık beraberliğin ardından, halk oylamasıyla Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti.
4 Haziran 1878 Osmanlı Devleti ile İngiltere arasında imzalanan Kıbrıs Antlaşmasıyla, adanın yönetimi padişah adına bu ülkeye bırakıldı. İngiltere bir kez daha Rusya'ya karşı destek verme bahanesiyle, Osmanlı Devleti'nden toprak kopardı.
5 Haziran 1827 İstanbul'dan Atina'ya gönderilen birlikler sayesinde Yunan isyanı askeri açıdan tamamen bastırılmış oldu.
5 Haziran 1919 Batı Trakya'da Yunan işgalinin tamamlanması üzerine Yüzbaşı Fuat Balkan öncülüğünde silahlı direniş başlatıldı. Yüzbaşı Balkan öncülüğünde Türk ve Bulgar komitacıların yürüttüğü bu silahlı direniş, 20 Temmuz 1924'e kadar devam etti.
5 Haziran 1926 Ankara'da; Türkiye, İngiltere ve Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı.
5 Haziran 1991 Helsinki İnsan Hakları İzleme Komitesi Genel Sekreteri, Türk azınlığın durumunu incelemek üzere Batı Trakya'ya geldi. Fakat Atina, 5 gün süren ziyaret esnasında genel sekreterin yasak bölgeye girmesine izin vermedi.