3.dünya ülkeler için kaygılı mısınız? Aldığınız bir ürünün üretim aşamasında çocuk işçiliği kullanıldığından endişe duyuyor musunuz? Peki ürünlerde gördüğünüz Fairtade etiketi ne demek ve bu nasıl çalışıyor?
Fairtrade'nin amacı çok basit ve net:3.dünya ülkelerin çiftçilerine, işletmelerine ve üreticilere daha iyi anlaşma şartları sağlamak. Fikir fakir ülkelerinin insanların emeği ve ürünlerine iyi fiyat verilmesi ve onların sömürülmediğini garanti etmek. Ürünler bazı kriterlere uymak ve Faitrade etiketi ile etiketlenmektedir. Bu süreç Faitrade Labbeling Organisations International tarafından izlenmektedir. Bu organizasyon üreticilerin büyük uluslararası şirketler olmadığını garanti etmekte ve ayrıca üreticiler satıştan elde ettikleri paraların mutlaka bir kısmını kendi çocuklarının eğitimleri için harcadıklarından emin olmaktadır.
Özelikle İngiltere'de birçok ünlü markanın ürünleri arasında bu ürünleri görebiliyorsunuz. Bunlara örnek Topshop, Marks and Spencer, Sainsbury. 2006 yılına İngilizler bu ürünler için 290 milyon pound harcamışlar. Bu sayı bir yıl önceki sayının %46'ı fazlasıdır. Ayrıca İngiltere'de okullarda, üniversitelerde ve işyerlerinde Fairtrade günleri organize edilerek bu fikrin genişletilmesi sağlanmış ve sağlanmaktadır. Bu özel günlerde insanlar giyişlerini Fairtrade markalı giysiler ile takas yapmakta, Faitrade etiketli ürünler tüketmektedir.
Peki bu gerçekten adil mi sorusunu getiriyor.? Bu ürünlerin kullanımı gün geçtikçe artıyor ve diğer ülkelere de sıçrıyor ama gerçekten amaçlanan şeye ulaşılabiliyor mu? En büyük şikayet ise bu hareket 3.dünya ülkeleri üreticilerinin endüstriyelleşmeden kaçma yöntemi olarak kullanıyor olmaları. Endüstriyelleşme yapsalar ağır işçilikten kurtuluyor olacaklar ve verim artacağından yaşam standartları artıyor olacak. Ancak lehine argümanlar daha güçlü gibi görünüyor. Fairtrade kazançları mutlaka sosyal projeler için harcanıyor veya üreticilerinin gelişimi için yatırımlar yapılıyor. Bunu Faitrade sözcüsü Ms Maybin diyor. Bu projenin içine dahil olan çiftçiler, işletmeler ve üreticiler mutlak kazandıklarını kendi ailesi ve topluluğu için nasıl harcanacağını sürekli konuşmaktalar.
Faitrade fikri gittikçe yaygınlaşmaktadır. Birçok son tüketici alacağı ürünün nerede ve ne şartlarda yapıldığını merak ediyor ve almadan önce bunlardan emin olmak istiyor. Bu nedenle gelecekte bu konu çok daha önemli olacak gibi görünüyor. Belki birçok şirket tarafından şu an suiistimal ediliyor olabilir bilinç artıkça bunun önüne de geçileceği de kesindir.