2013 Yılının son günlerini yaşarken gündemimizden sözde Cemaat -AKP çekişmesi, Yargı -Siyaset gerginliği v.s. hiç eksik olmuyor. Halk bunlardan bunalmış olacak ki kendini alışverişin içine atıyor. Neler olduğunu çok umursamaz bir şekilde halk yılbaşı alışverişin büyüsüne kaptırmış gibi görünüyor. Bunun böyle olmasını isteyen ve yön verenler olduğuna dahil hep komplo teorilerimiz vardı. Hep dünyayı yöneten super güçlerden bahsederiyorduk.
Peki, "birileri oturmuş ve bunun komplo teorisi olmaktan daha öteye götürmüş ve bilimsel bir araştırma yapmış" desem nasıl bir tepki veririsiniz? Yeni bir komplo teorisi deyip geçiştirebilirsiniz ama değil. İsvçrenin ETH uNiversitesinin Federal Teknoloji Enstitüsünden üç temel bilimcinin fizikçileri "The network of global corporate control" isimli makaleyi 19 Eylül 2011'de yayınlamışlar. (Stefania Vitali. James B. Glattfelder and Stefano Battiston). Makalenin tamamını okumak isteyenler için arxiv'adlı web sistesini önerebilirim.
Albert Einstein gibi bilim adamları mezun eden bu universiteye mensup olan bu 3 bilim adamı ne yapmışlar? 43 bin uluslararası şirketi incelemişler. İncelemeler sonunda şöyle bir kanıya varmışlar: bu 43 bin şirketi aslında 1318 uluslararası şirket tarafından kontrol ediliyor. ETH'de büyük sistemler analizci bununlada yetinmeyip1318 şirketinde başka sahipleri olduğunu kanıtlamışlar. Bunların sahipleri ise bir başka 147 şirket olduğu ortaya çıkmış.
Başa dönelim ve sayılar ile konuşalım. 43 bin uluslararası şirket, dünya ekonomisinin ürettiği işletme karlılığın beşte birini oluşturuyor. Yani dünya ekonomisinin %20 karının ne kadar büyük bir sayı olduğunu siz hayal edin. Ve bu 43 bin şirketi kontrol eden 1318 mega şirket gerek kontrol ettiği hisse senetleri yoluyla gerekirse doğrudan sahip olduğu işler ile dünya çapındaki cironun %60'ına sahip. Bitti mi? Hayır bitmedi ve 147 Süper Mega Şirket' kimdir?
Bunların büyük çoğunluğu banka. Yani bir kez daha başa döner isek, şirketlerin yaklaşık %1, bütün network'ün %40'nı kontrol ediyor.
Ürkütücü değil mi? Bunların bugüne kadar sadece komlo olarak telafuz edilmesi daha kabul edilebilirdi. Ama şu an bu iddalar önümüze sağlam rakamlar ile konuluyor ve insan daha çok kendini çaresiz hissetmeye başlıyor.
Üç bilim adamı bu teoriyi ortaya koyar iken 2008 yılındaki krizi incelemişler ve en tepede olan şirket battığında bir domino taşı gibi alttakilerinde battığını görmüşler. Teorinin geçerliliğini böylece dahada kabul edilebilir hale getirmişler.
Alış veriş çılgınlığına katılmadan önce birkez daha düşünelim ; biz gerçekten bunu yapmak istiyor muyuz yoksa birleri bir şekilde bizde bilinçli bir dürtü mü oluşturuyor.?
Mecnun KORUTÜRK
Beylikdüzü-İSTANBUL