Günlük hayatımızda bile hiç ağzımızdan düşmeyen "Hoş geldiniz" kelimelerini bugün Bulgaristan'da Türkçe yazılı olarak belki bir tek Cebel kasabasının girişinde okursunuz. Kasabanın giriş yollarında Bulgarca, İngilizce ve Türkçe yazılmış olması Bulgaristan'da Türk düşmanlığı yapan ırkçıları rahatsız etse de Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer bunu ciddiye almıyor. Geniş vizyonu olan, ufku açık, enternasyonal duygulara sahip, olgun Başkan Bahri Ömer, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerde bu tür konularla uğraşmak boşa zaman kaybı demek ve yok yere zırvalamaktır" diye yorumlayıp geçiyor.
19 Mayıs Cebelliler Günü... 19 yıl önce, o 19 Mayıs günü ülkede totaliter rejim hâkimdi. Değil Türkçe konuşmak, Türk kelimesini bile telâffuz etmek yasaktı. 1984 yılı sonu ve 85'in başında Türkler'e zorla, dayakla kabul ettirilmeye çalışılan Bulgar adlarına daha fazla tahammül edemeyen yöre halkı 1989 yılının 19 Mayıs'ında kasabanın meydanına yürüdü ve "Yeter artık, isterseniz canımızı alın, fakat Bulgar kimliğini kabullenemeyiz," diye haykırdılar. Bu haykırışın sedası Kuzey Bulgaristan'da aksiseda buldu. Şumnu, Razgrat illerindeki Türkler de ayaklandı. Mitinglere önayak olanlar Avrupa ülkelerine kovulmaya başlayınca, Türkiye Cumhuriyeti soydaşının yâd ellerde rezil olmasına göz yummadı, Kapıkule ve Dereköy sınır kapılarını açtı ve Jivkov'un ülkeyi Türklerden arındırma hayali gerçekleşti.
10 yıl önce belediye meclisinin kararıyla o gün -19 Mayıs- Cebel Günü ilân edilmiş ve 10 yıldır burada şehitleri anma ve özgürlük günü olarak tören düzenleniyor.
Güzel bir ilkbahar gününde, 19 Mayıs 2008 tarihinde Cebel'deyiz. Demokrasi rüzgârı kasabanın girişinde "Hoş geldiniz"in Türkçe yazılışından bariz bir şekilde hissediliyor. Kasaba meydanındaki caminin hoparlöründen özgürlük için şehit olmuşların ruhuna okunan Kuran-ı Kerim sesleri yükseliyor, meydana kurulu sahneden Türkçe şarkı ve türküler etrafı çınlatıyor. Belediye binası önünde Başkan Bahri Ömer gelen resmi konukları karşılıyor, tek tek hepsine "Hoş geldiniz" diyerek. Bursa'dan 6 otobüs dolusu misafir gelmiş. Gelenler arasındaki Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Bursa-Cebelliler Dernek Başkanı Dr. Gürçay Cem, Bal-Göç Genel Başkanı Prof. Emin Balkan, Bal-Göç Osmangazi Şube Başkanı Basri Şen, Eğridereliler Dernek Başkanı Ahmet Kahraman, G.O. Paşa Belediye Başkan Yardımcısı Nurgün Güngören, bölge milletvekillerinden Remzi Osman, Lütfi Mestan, Ünal Tahsin, Filibe milletvekili Ahmet Hüseyin, hepsi Cebelliler'in bu anlamlı gününde buraya teşrif etmişler. Resmi konuklar arasında Haklar Ve Özgürlükler Hareketi ilçe ve belediye başkanları da mevcuttu.
Avrupa ülkelerine ve Türkiye'ye göç etmiş hemşerilerin, civar köy ve kasabalardan bu meydanda buluşanların ağzında hiç korkmadan, çekinmeden sade bir Türkçeyle "Hoş geldiniz" kelimeleri dökülüveriyor. Bir zamanlar ünlü şair Nazım Hikmet ressam Abidin Dino'ya "Sen mutluğun resmini çizebilir misin?" demişti. Abidin Dino yaşamış olsaydı
19 Mayıs 2008 günü Cebel'de sarmaş-dolaş olan dostların birbirlerini kucaklayışında, hasretle, sevgiyle, özlemle öpüşüp koklaşmalarında mutluluğun resmini görüp çizebilirdi, çünkü bunu iki gözümle gördüm. İnanmayanlar gelecek yıl aynı gün burada olsunlar. Vallahi yalanım yok...