Kırcaali Haber gazetesi gözünde 2012'de neler oldu? Ay ay kronolojik biçimde önemli haberleri izleyelim. Bakalım başlıklar ne konuşuyor. Haberleri özetleyelim. Olup bitenleri kuru kuruya saymayalım, aralarına kısaca müellif yorumu katalım. Bakalım meydana ne çıkacak.
Ocak. Bulgaristan Parlamentosu, ülkede 1989 yılında sona eren komünist rejiminin Müslüman ve Türklere uyguladığı asimilasyon kampanyasını kınayan bildiriyi kabul etti. - Hele.
Rauf Denktaş hayatını kaybetti. - Başımız sağolsun.
Şubat. 21 Şubat'ta Anadili günü kutlandı. Aynı toplanmada, Bulgaristan'da Anadili Türkçe eğitimi açısından büyük bir adım atılarak, uzun zamandır planlanan Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği kuruldu. - Hayırlısı olsun. Demek, sivil toplum dernekleri kurulmaya başladı.
Mart. Kırcaali'de Çanakkale şehitlerini anma töreni yapıldı. - İyi başlangıç.
Türkiye ile Bulgaristan arasında 17 anlaşma imzalandı. - Umarız kağıtta kalmaz.
Nisan. "Benim Bayramım 23 Nisan" adlı kompozisyon yarışması düzenlendi. Derceye giren öğrencilerin ödülleri, 23 Nisan münasebetiyle düzenlenen konserde sunuldu. - Umarız, yarışma her yıl düzenlenir ve daha çok ilgi toplar.
Mayıs. Temaslarda bulunmak üzere Bulgaristan'ın Varna kentine gelen Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile görüştü. - Türkiye, Bulgaristan ile ilişkilerine daima olumlu bakmıştır.
Haziran. "Kırcaali - Hoşgörü Başkenti" başlığı altında 4. Ulusal Etnik Gruplar Festivali düzenlendi. - Kırcaali'nin gerçekten Hoşgörü Başkenti olduğunu tanımak lazım.
Bugünlerde Türkçemiz üzerine sahnede yeni oyunlar oynanıyor. Okullarda seçmeli mi, saçmalı mı okutulmalı sorunu gündemde (diye yazıyor avukat Mustafa Bayramali). - Bu oyun devamlı oynanıyor. Bunu görebilmek var.
HÖH partisi, seçim kampanyalarında Türkçe propaganda yapılmasını istiyor. - Bunu koskoca Avrupa öneriyor, ama bizim devlet vermiyor.
Temmuz. Mehmet Görmez, TİKA'nın desteğiyle kurulan Mestanlı İlahiyat Lisesi binalarının açılışını yaptı. - Böylelerine teşekkür etmek azdır.
8. Balkan Türk Folklor Festivali düzenlendi. - İyi bir gelenek.
Dr. Antonina Jelyazkova: "Devlet, Anadili eğitimini ihmal ediyor". - Bunu söyleyen bir Bulgar'ın elini sıkmak lazım.
3. Dünya Mestanlılar Buluşması sınırları eritti. - Vatan vatandır, her şeyi eritir.
Avrupa Komisyonu'nun raporu, Bulgaristan'ın Schengen hayalini erteledi. - Bekleriz, beklemeye alıştık.
Belediye başkanları, Türkçe eğitiminin garanti edilmesine dair deklarasyon yayınladılar. - Parlamento'nun haberi oldu mu acaba?
İvanka İlievska, Hasan Azis'e, yaptıkları için teşekkür etti. - Doğruya doğru, onun yaptıklarını körler bile görüyor.
Bulgaristan'da asimilasyon suçlarına karşı açılan dava süre aşımına uğradı. - Bekleyip uğratmak da, ustalık.
Ağustos. Bulgaristan'da 598 milyoner var. - Kim diyor fakiriz diye?
Cumhurbaşkanı Plevneliev: "Bayramlar manevi birlik için bir fırsattır." - Evet, bunu anlayabilmek var.
Eylül. "200 000 Türk'ü zorunlu göç ettirin, ama önce hasadı toplasınlar" (demiş Todor Jivkov, zamanında). - Evet, göç ettirdiler, ama Bulgaristan ne hale düştü?
Bakan Naydenov, Oryantal cinsi tütün üretimini destekliyor. - Belli olacak.
HÖH partisi, Türkçe eğitimi ile ilgili protesto eylemleri hazırlıyor. - Meydanda bir şey yok. Bu iş seçimönüne mi kalıyor?
HÖH, Türkçe eğitiminin garanti edilmesini istiyor. - İstemek başka, direnmek başka.
Pazarcık'ta "Radikal İslam" davası sürüyor. - Ve milliyetçiler etrafta dolaşıyor.
Kasim Dal, "Özgürlük ve Onur" adında bir parti kuruyor. - Bir az da, iki çok gelmez mi acaba?
Ekim. Ataka partisi, Bulgaristan'da cami inşaatının yasaklanmasını istiyor. - Niye istemesin? Adam bunu yapmakla geçiniyor.
Türkçe yayın yapacak ilk Özel Radyo kuruluyor. - Girişim güzel, ama ille köstek bulunur.
Bulgar uzman, Türkçe eğitimin müfredata girmesini istedi. - Bravo, demek öyleleri de bulunuyor.
Kadriye Latifova Sahnesi'nden Bayram konseri. - Muhteşem konser, ama seyirci az. Kültürümüze sahip çıkmıyoruz.
Kırcaali Türk Folklor Ekibi, 20. kuruluş yıldönümünü büyük bir konserle kutladı. - Bize de sizi kutlamak düşüyor. Nice kutlamalara.
Kasım. HÖH Genel Başkanı Dr. Ahmet Doğan: "Balkan tarihini ortak yorumlamak gerekiyor." - Dedi ve ortalığı karıştırdı, tarihçileri uyandırdı.
Volen Siderov, Kırcaali'nin ismini Delovgrad olarak değiştirilmesini istiyor. - Karşı taraf uyursa, o da olur. Ama uyku zamanı değil.
Güney Bulgaristan Türkçe Öğretmenleri Derneği, 24 Kasım Öğretmenler Gününü Filibe'de kutladı. - Kutlamalar güzel, ama onları ciddi iş bekliyor. Kolay gelsin!
Aralık. Başbakan Boyko Borisov, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. - Umarız bir şeyler öğrenmiştir.
Kırcaali İli Türkçe öğretmenleri, Edirne valisi Hasan Duruer'in misafiri oldu. - Aktivite tamam. Sıra geliyor asıl işe - Bg'de Türkçe öğrenimine.
Bulgaristan'dan Makedonya'nın AB üyelik görüşmelerine veto. - Diğer adı, komşuya köstek.
Türkçe ders kitaplarının acilen yenilenmesi gerekiyor (diyor Bg Cumhurbaşkanı, Tr'de). - Ne oluyor? 20 senedir görülmeyen şey, birden nasıl görülüyor? Yoksa gösteriş meselesi mi?
2012'den bir haber daha: AB İstatistik Kurumundan (Eurostat) verilen bilgiye göre fakirlik sınırında yaşayan AB vatandaşlarının sayısı 120 milyona ulaştı. Bulgaristan, bundan en çok etkilenen ülke ve nüfusunun yüzde 49'u fakirlik sınırında yaşıyor.
İşte bunlar, gazetenin genelleştirilmiş ve bir okuyucunun yorumlamış olduğu haberleri. Eski yılı uğurlarken, yeni yılda, gazeteye daha büyük başarılar, okuyuculara mutluluklar dilerim.