Değerli Dostlar!
Camiler, Allah'ın evi Kabe'nin birer şubesi konumundadır. Kur'an-ı kerimde cami yerine "Mescid" kavramı kullanılır, yani secde edilen, namaz kılınan yer . Binaen aleyh, cami kelimesinin arapçadaki karşılığı "Üniversite"dir. Diğer manası " toplanılan" yer.
Müslümanlar günlük beş kez Yüce Allah'ın huzuruna camilerde, cemaatle birlikte çıkarlar. Mevlam, fatiha suresinde ( her gün en az 40 defa okuduğumuz surede) müslümanların terennümlerini seslendirir " Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz Allah'ım", bu ayet ışığında ibadetin toplumsal yönü vurgulanır.
Camilere gösterilmesi gereken derin saygı ve imtiyazı ile ilgili Mevlam tövbe suresi ayet 18 de şöyle buyuruyor: "Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur". Bir hadis-i şerif'te de Peygamberimiz cami inşa etmenin önemi ve teşvikiyle ilgili ""Kim Allah'ın rızasını umarak mescid inşa ederse, Allah ona cennette bir köşk inşa eder" buyurur.
Camilerimiz: Allah'ın evleri, ibadetlerin hazzı ve tatminanı cemaat şuuruyla en güzel alınan yerler, kültür, eğitim ve öğretim merkezleridir. Peygamber efendimiz döneminde camilerin ayrıca " İstişare meclisleri" olarak fonksiyon yürüttüklerini de hatırlamakta fayda var. Bir kelam-ı Kibar'da ( büyüklerin sözünde) hoş bir teşbih (benzetme) vardır : " inananların camiideki huzur hali, balığın denizdeki haline benzer. İnanmayanların huzursuzluğu ise kuşun kafesteki haline benzer.
Camiilere Beytullah (Allah'ın evi) olduğu bilinciyle "Ya Müfettihal ebvab, iftah lena hayral bab"duasıyla girilmeli, iki rekat "Tehıyyetü'l Mescid" namazı kılınmalı, namaz vaktinden önce dini sohbetler dinlenmeli bazen de kur'an okunmalıdır, camiden çıkarken " Allahümme inni eseluke ridake ve cennetüke" duası okunulmalıdır.
Camilerimizi bir de sanat abidesi olarak nitelendirmek, gerek mimarisiyle gerek ebru ve hatlarıyla islam medeniyetini oluşturduklarını ifade etmek gerekir.
Camiler, ayrıca sembol olarak, islam şiarını yürütürler. Gökyüzünde dalgalanan minarelerimiz, adeta Yüce Allah'ın büyüklüğünü ve birliğini yansıtırlar! Peygamber efendimiz (s.a.s) camilere Namazlara giderken atılan her adım için iki sevap vardır buyurur. Kıyamet günü Yüce Allah'ın özel gölgesi altında bulunanlardan bir sınıf müslüman " Kalbi camiye bağlı olan"lar olarak nitelendirilir.
Değerli Din kardeşlerim!
Bu makalemizde "Cami adabı, anlamı ve önemi" konusunu ele almaya çalıştık, umarım faydalı olur. Dileğimiz: Bizler de Sevabını ve mükafatını Allah'tan umarak, camilerimizi temiz tutatlım, tamirat ve tadilat ihtiyaçlarını karşılamak üzere yardım ellerimizi uzatalım, birlik beraberlikle camilerimize sahip çıkalım. Allah adına cami yaptıranlar için, Allah ahirette köşk yaptıracaktır, müjdesine nail olanlardan olalım.
Kalbi saygılarla
Beyhan MEHMET/ Müftü