Cimrilik ve bencilliği, paylaşma ve cömertliğe dönüştüren formül "Zekat"



Cumartesi, 11 Ağustos 2012

Cimrilik ve bencilliği, paylaşma ve cömertliğe dönüştüren formül “Zekat”Beyhan MEHMETMuhterem Din Kardeşlerim!

On bir ayın sultanı Ramazan ayı, ihtiva ettiği güzelliklerle (Oruç, mukabele, teravih ve zekat) bizlere yeniden bilinçli bir muhasebe kazandırdı. Bir damla suyun, zümrütlerden değerli olduğunu idrak ettik! Allah'ın rızası adına, koyduğu ölçülere riayet ettik, ramazan dışında helal dairede yemenin içmenin mubah olduğunu, ramazanda bu helalin harama dönüştüğünü müşahede ettik...orucun hikmetlerinden bir ikisini zikretmemiz gerekirse:

1.İnsan tabiat itibarıyla fevri davranır ( âni) - oruç bize temkinli ve dikkatli davranmayı, nefsimizi kontrol etmeyi kazandırır.

2. Sıhhat ve afiyet vesilesidir- Peygamberimiz (s.a.s) "Oruç tutun sıhhat bulasınız" buyuruyor, modern dünyada da diyet tavsiye ediliyor- oruç bir yönüyle midenin dinlendirilmesini ve temizlenmesini sağlar, diyetle kıyaslanmayacak derecede daha faydalıdır- sıhhat temininde.

3.Melekleşme ve erdeme ulaşmak - meleklerde cinsiyet yoktur, yemezler içmezler- müminler adeta onlar gibi nefislerini arındırırlar, ruhlarını cilalandırırlar.

4. Mükâfatı sonsuz olan "Sabrı" kazandırır!
5. Fakir ve yoksulun durumunu idrak ettirir- ve böylelikle daha duyarlı hale getirir Müslümanları.

İşte zekât! Bencilliği ve cimriliği, cömertliğe ve paylaşmaya dönüştüren formül! Ben merkezli egolu yaşamdan, Allah adına sevgi dolu paylaşımcı, biz merkezli yaşamın sırrı, manevi arınmanın ve daha büyük bereketlere gark olmanın ve "amel-i salih" ölçüsünü idrak etmenin membaı "Zekât".

Zenginlerin fakirlere uzattıkları yardım eli!. Mevlam " Zenginlerin mallarında, fakirlerin hakları vardır" buyuruyor. Zekatın namazla birlikte Kur'an-ı kerimde 36 ayette zikredilmesinden, toplumsal önemini anlıyoruz. Sözlükte artma, çoğalma, temizlik ve bereket anlamlarında kullanılan zekat, dini bir terim olarak " varlıklı Müslümanların, temel ihtiyaçlarından fazla olarak nisap miktarına sahip olmaları, malın veya bütçesinin artma özelliğiyle beraber üzerinden bir yıl geçmiş olmasıyla, zekat bu özellikleri taşıyan Müslümanlara farzdır".

Zekat, İslam'ın beş temel esasından biridir. Hicretin 2. Yılında Medine-i Münevvere'de farz kılınmıştır.
Başmüftülüğümüz'e bağlı- fetva komisyonu, nisap miktarını bu sene 5400 leva olarak belirledi. Buna göre, bir Müslüman, temel ihtiyaçları dışında ( evi, beyaz eşyası, arabası, vs. ihtiyaçlar), 5400 levadan fazla bir bütçeye sahipse, 40/1 zekat olarak verir. Tabii borçları varsa onları da göz önünde bulundurarak işlem yapar, bütçesinden, borçları çıkarır ve böylelikle zekat hesaplamasını yapar.

"Bizim ibadetimiz, haccımız ve orucumuz, yaşamımız ve ölümümüz alemlerin rabbi Allah içindir".O Bizi yaratan varlığından haberdar eden, bütün nimetleri lütfeden, en güzel isimlerin sahibi olan Yüce Allah'tır! Elimizdeki mallarımız ve dünyalıklarımız da o'nundur, lütfudur Allah'ın biz kullarına...biz elimizdeki emanet malın bekçileriyiz! Nitekim peygamber efendimiz (s.a.s) " Malınız: yediğiniz, giydiğiniz ve yaptığınız hayırlardan ibarettir" buyuruyor. Kişinin vefat etmesiyle geride kalan malı- mülkü miras olarak dağıtılıyor!

Değerli dostlar

Zekatı veren müminlerin özelliklerini yukarıda izah etmeye çalıştık.

Merak edilen diğer mevzuu "Kimlere zekat verilir" konusudur.

Yüce Allah Tövbe suresi ayet 60'ta bu konuyla alakalı bizlere bilgi sunar.

"Allah'tan bir farz olarak Zekat- yalnızca fakirlere, düşkünlere, (zekat) işinde görevli olanlara, kalpleri ısındırılacaklara, kölelere, borçlulara, Allah yolunda olanlara (tebliğide bulunanlara) ve yolda kalmışlara verilir Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir".
Dolayısıyla ayetten sekiz sınıf insana zekat verileceğini öğreniyoruz:
Fakirlere, düşkünlere, borçlulara, yolda kalmış olanlara, Allah yolunda tebliğide bulunan ve eğitim alan Kur'an talebelerine, kalpleri İslam'a ısındırılacak olanlara ve köleleri özgürlüklerine kavuşturmak üzere verilir.
Ramazan ayının son haftası İslam eğitimine destek mahiyetinde, yardım haftasıdır. Başmüftülüğümüz'ün organize ettiği bu yardım çağırısına bütün mümin kardeşlerimiz katılır, ve hizmetlerin daha güzel yürütülmesi adına zekatlarından- sadakalarına bu kampanyaya yardımcı olurlar. Mevlam yaptığımız ve yapacağımız bütün hayırlarımızı Kabul buyursun.
Zekatımızı vererek, aslında malımızın bir çoğalmasını (mevlam bire karşılık olarak en az on vereceğini vaad ediyor), iki de sigortalanmasını sağlıyoruz. " Yeryüzüne her gün iki melek iner, malın zekatını veren, hayır işleyenlerle ilgili Yüce Allah'a " Allah'ım bu kişinin malını bereketlendir ve arttır diye dua ederler". Cimri davranan ve malının zekatını vermeyenlerle ilgili ise, melek Yüce Allah'a " Bu kişinin malını telef et- bereketsizleştir" diye beddua eder.

Evet gıpta edilen ve övülen iki özellikten biri " Mal sahibi bir kişinin infak etmesidir ( Allah adına zekat, sadaka ve fitre vermesidir - mali ibadetleri yerine getirmesidir).
Malının zekatını vermeyenler ise " Salebe" konumuna yuvarlanmış kişilerdir. Hassas bir mümin olan Salebe bir gün Peygamberimize (s.a.s) geldi ve zenginlik istedi, bu yönde peygamberimizden(s.a.s) dua istedi. Efendimiz (s.a.s) hazmedemeyeceğini, zenginlik konumunu kaldıramayacağını söylese de Salebe'nin ısrarı üzerine Efendimiz (s.a.s) dua ettiler. Ve darken Medine sokakları Salebe'nin sürüleriyle doldu taştı... beş vakit namazını camide kılan bu zat derken Cuma'dan cumaya gelmeye başladılar... zekat ayetleri nazil olduğunda zekat vermek istemdiler " malıma göz mü diktiniz, alın teriyle helal yolla kazandım, çalışın sizin de olsun" diyerek zekat memurlarını dışladılar... ve örnek bir kişilik sahibi iken Salebe "Malın fitne" oluşunu idrak edemediler, arınamadılar, cimri, bencil ve Allah'ın ermine itaatsiz olarak tarih sayfalarına kaydedildiler. Allah ve Resülüne (s.a.s) asi olanların acı akıbeti sonsuz cehennemdir!
Malın artmasını, bereketlenmesini ve güvende olmasını isteyen, mali ibadet yoluyla Allah'ın rızasını kazanmayı arzulayanlara işte fırsat Zekat! Şükrün yolu zekattan geçer, sen bahşettin Allah'ım, ben ise senin bahşettiğinden 40/1 veriyorum. Çünkü bende senin rızana muhtacım, hikmet ve rahmetinin fakiriyim! Sen Şükredenlere yönelik " eğer şükrederseniz, size olan nimetimi arttırırım" buyuruyorsun.

Kardeşlerim! Bugün nice insanlar hayvan sever geçiniyor, onlara özel yiyecekler alıyorlar...oysa aynı zamanda hatırladıkça vicdanımızı sızlatan bugün halâ " Afrika kıtası susuzlukla boğuşuyor" olması. İslam hukuku açısından zengin sayılanlar duyarlı davransalar bu olumsuzluk yok olup bitecektir!

Fitre sıhhatte ve afiyette olduğumuzdan dolayı, Allah adına ihtiyaç sahibi birine verilir, bedeli kişi başı 4 levadır. Hayvanlara fitre verilmez. 40 koyun veya keçisi olan, 1 adet zekat verir. 30 ineği olan kişi ise bir buzağı zekat verir.

Değerli Kardeşlerim!

Bu makalemizde ana hatlarıyla Zekat konusunu ele almaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur.
Mevlam çok zekat vermeyi nasip etsin ( yani çok bereket bahşetsin ki, bol bol zekat verelim).

Bu duygu ve düşüncelerle

Mevlam: bizleri fakir isek- Sabreden fakir,zengin isek Şükreden zengin eylesin, ancak en önemlisi bize helal lokma ve ahlaklı çocuklar bahşetsin, ilmimizi arttırsın, ahlakımızı güzel eylesin dualarıyla.

Kalplerin sahibi Yüce Allah'a Emanet olun.

Beyhan MEHMET/ Kırcaali Müftüsü

YAZARIN DİĞER YAZILARI