Değerli Din Kardeşlerim!
Onbir ayın Sultanı, Mübarek Ramazan ayı coşkusuyla geliyor.
Kur'an-ı Kerim'in nazil olmaya (Allah tarafından gönderilmeye) başladığı, Zekât vermek suretiyle yardımlaşma ve dayanışmaların te'sis edildiği, Oruç sayesinde insanların adeta melekleştikleri... Af ve mağfiret ayı!
Hani halk dilinde "Ağır toplar arkadan gelir" derler ya, Recep, Şaban derken işte Ramazan 10.08.2010 - salı gecesi ilk Teravih namazı kılınacak - Ramazana has ibadetlerden biri de yatsı namazına müteakip kılınan 20 rekaatlik teravih namazı. Çarşamba günü de Allah'ın izniyle ilk oruç günümüz olacak. İslam'ın beş şartından biri olan Oruç " tutmak" anlamındadır - imsaktan - akşam namazına kadar insani ihtiyaçlarımızdan kendimizi frenlemek, isteklerimize önceden helal olduğu halde belirtilen sürede yasak olan, yemeden içmeden, fiili birliktelikten (aile hayatından) kişinin kendisini men etmesi, frenlemesidir.
Kur'an-ı Kerim'de Yüce Allah oruçla ilgili "Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki, oruç tutarak günahlardan korunursunuz".
Değerli Dostlar! Oruç adeta, cinsiyeti olmayan, yemeleri içmeleri olmayan ve sadece Allah'ı anan, tespih eden Melekler gibi ediyor insanı! O'nu daha duygusal, daha rikkatli (incelikli), daha tevazulu ve adil hale getiriyor.
Açların, yoksulların, dertlilerin hallerini anlamaya ve yardım ellerimizi uzatmaya sevk ediyor oruç.
İslam Medeniyeti paylaşma medeniyetidir. Hz. Peygamber toplumun en fakiri olan Eba Zerr efendimize dahi " Çorba pişirirken suyunu fazla koy ve komşularını gözet" tavsiyesinde bulunmuştur. Özellikle ramazan ayında Peygamber efendimizin şu tavsiyesi daha fazla sevap kazanmak isteyenlere ne büyük teşviktir "Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz".
Olur ya unutarak bir şeyler yediğimiz anda yemeyi içmeyi bırakıp orucumuza devam ediyoruz, Peygamber Efendimiz "Kim oruçlu olduğu halde unutur ve yerse veya içerse orucunu tamamlasın. Çünkü ona Allah yedirip içirmişti
Muhterem kardeşlerim!
Ramazan ayında özellikle mübarek Kitabımız Kur'an-ı çok okuyalım, mealine de baş vuralım, can kulağımızla buyruklarını dinleyelim, teravih namazlarına iştirak edelim, malımızı gözden geçirerek kırkta birini ihtiyacı olan garipleri sevindirelim, sahurlara mutlaka ailelerimizle birlikte kalkalım, can-ı gönülden dualar edelim, sahura kalktığımızda 2 ila 8 rekât arasında Teheccüt namazı kılmaya gayret gösterelim.
Ramazan ayını dolu dolu geçirelim, vefat eden dost ve akrabalarımıza dualarda bulunalım, çok tövbe edelim ve sürekli zikir halinde olalım (Allah'I analım) ve böylelikle Allah'ın lütfu olan Bayram neşesini yakalayalım.
Dinimiz yardımlaşmaya büyük önem verir. Ramazan ayında Zekât yardımıyla, kurban bayramında ise et yardımıyla. Zekât zenginlerin vermesi gerekli mali bir ibadet iken, Fitre her bir Müslüman'ın "sağlığı için" vermesi gerekli bir vergidir-tabir caiz ise sağılık sigortasıdır.
Ramazan ayını Allah'ın buyurduğu şekilde geçirenler için mükâfat olarak Allah bütün günahların Af edeceğini haber veriyor. Bu müjdeye nail olanlardan Cennete oruçlarımız sayesinde Reyyan kapısından girenlerden olalım inşallah.
Bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini de en güzel şekilde ifa edelim, istek ve dualarda bulunalım.
Hayırlı Ramazanlar dilerim, her şey gönlünüzce olsun, gönlünüzde hep neşe dolu olsun.
- Kadir gecesi: 5 Eylül
- Bayram Namazı: 9 Eylül, saat 7: 40
Saygı ve Sevgilerle
Kırcaali İl Müftüsü
Beyhan MEHMET